28 kwietnia 2012

Sernik z rosą



Sernik z pianką

Składniki:
spód:
500 g mąki
200 g cukru
200 g masła
3 żółtka
jajko
łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:
1 kg twarogu ( do pieczenia sernika, trzykrotnie zmielony)
szklanka mleka
100 g cukru
4 żółtka
2 jajka
budyń waniliowy
skórka z cytryny

pianka:
5 białek
150 g cukru
Przygotowanie:

 Spód:

 Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. W innej misce żółtka i jajka. Masło siekamy w kostkę. Składniki łączymy i zagniatamy na jednolitą masę.
Wykładamy ciasto na nasmarowaną tłuszczem blachę.

Masa serowa:

 Żółtka i jajka utrzeć z cukrem. Dodać stopniowo Twaróg i miksować. Następnie resztę składników i miksować, aż do utworzenia jednolitej masy.
Wykładamy na spód i pieczemy około 50 min w temp. 190 stopni.

Pianka:

Białka ubijamy z cukrem na sztywną masę. Wykładamy na ciepłą masę serową i pieczemy jeszcze przez około 20 min w temp. 175 stopni.







Moją tajemnicą (chociaż już teraz to nie), jest to, jak robimy ten sernik. Powinniśmy włożyć dużo uczucia w jego wykonanie. Wszystkie czynności wykonywać dokładnie, spokojnie, z uśmiechem na twarzy. I z myślą, że jesteście najlepsi w tym co robicie, że ten sernik to kolejny cud świata. 
Niech bije od Was pozytywna energia, którą "wchłonie" to ciasto.
Wtedy będziecie mieli pewność, że spód będzie wystarczająco kruchy, ser będzie puszysty, delikatny, rozpływający się w ustach, po prostu idealny!

9 komentarzy:

  1. Świetny, na bazie budyniu z pianką jeszcze nie piekłam :) Ja w ogóle uważam, że w kuchni trzeba mieć pozytywne podejście, wtedy wszystko wychodzi, czy to będzie sernik, chleb, czy suflet :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się ten sernik podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja widzę małą niespójność, bo w przepisie jest 1 kg twarogu (tłusty? chudy?), który w dalszej części mamy dodać i wymieszać. Jeśli tak zrobię i wymieszam łyżką, to będę miała grudy twardego sera w jajku. Nic nie piszesz o serze jaki ma być dodany do sernika, a to moim zdaniem sekret udanego wypieku, a nie mieszanie z uśmiechem na twarzy. Ser powinien być dobrej jakości (najlepiej "z metra"), samodzielnie zmielony, a nie żaden kubełek, a podejrzewam, że taki właśnie został użyty. Trochę się zawiodłam, bo tytuł postu obiecywał dużo,a tak trochę się "przereklamowałaś", choć sernik, per se, wygląda ładnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. twarogu, który używa się do pieczenia sernika, trzykrotnie zmielonego. A co do mieszania, to może rzeczywiści źle to ujęłam, już poprawiam na zmiksować.
      A co sekretu, to zawsze jak robisz coś z pozytywnym nastawieniem, a nie tak na pół gwizdka, nie angażując się w pieczenie to nie będzie "miało takiego wspaniałego smaku".

      Usuń
  4. Jedno z moich ulubionych ciast :)
    A co do sekretu. Sama często łapię się na tym, że robiąc ciasto w czasie, gdy mam zły humor, to nie wychodzi ono tak jakbym chciała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taaaak potwierdzam, że wszelkie ciasta lubią być dopieszczane, musimy je robić z sercem i wtedy wszysko się uda

    OdpowiedzUsuń
  6. Co ja bym dała za kawałek tego sernika.

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ładnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie powiem żeby ładnie wyglądał,a co do przepisu to nie mam przekonania,a szklanka mleka? to ma byc sernik lany?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...