28 maja 2012

Krem cytrynowy - dodatek do ...

... no właśnie .... Można go zjeść z plackami, wykorzystać do tarty cytrynowej, albo zjeść na śniadanie z tostami.
Jest szybki, łatwy, a jaki smaczny!

Składniki:

2 cytryny
3 jajka
szklanka cukru pudru (czubata)
20 g masła.

Przygotowanie:

Cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę.
Wycisnąć sok (bez pestek). Podgrzać, dodawać stopniowo cukier. Energicznie mieszamy, żeby nam nie przywarło. Dodajemy po jajku, cały czas mieszając.
Na koniec wrzucamy mało, mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję kremu.

Możemy przelać do słoiczków i ostudzone wstawić do lodówki.
Zalecałabym zjedzenie go w ciągu 48 godzin ( u mnie dłużej nie stało).

Smacznego:)



Dodaję do akcji:




4 komentarze:

  1. Wygląda fantastycznie!!!! I ma tak wiele zastosowań!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki krem cytrynowy idealnie pasuje do sconsów. Ach, aż się rozmarzyłam...

    OdpowiedzUsuń
  3. "Można go zjeść z plackami" - z rozpędu przeczytałam "można go zjeść palcami" :) w sumie, znając siebie, tak bym go spałaszowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hunter uwielbia cytrynowe smakołyki, ten przepis już gdzieś widziałam w podobnej wersji. Trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...