Składniki:
białko
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
250 g borówek amerykańskich
żel-fix
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem pudrem.
Wykładamy do foremek na muffiny (u mnie 6 małych).
Pieczemy w temperaturze 130 stopni przez około 12 minut aż wierzch będzie zarumieniony.
Borówki rozgniatamy. Kilka sztuk zostawiamy do dekoracji. Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy cukier i 2 łyżki żel- fixu cały czas mieszając. Czekamy aż zagotuje nam się i zostawiamy na ogniu jeszcze przez chwilę.
Gdy już nasza pianka będzie upieczona, nie wyjmujemy jej od razu, ponieważ opadnie.
Gdy już trochę ostygnie wykładamy na nią masę z borówek.
Dekorujemy pozostałymi owocami.
Wstawiamy ( zimne!) babeczki do lodówki na około godzinę.
...
...
lub masę borówkową możemy zjeść na grzance.
Wystarczy kromkę chleba posmarować z obu stron masłem i usmażyć na chrupko, i rumiano.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji: Owoce lasu;
Wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńJuż nie mogę się doczekać własnych borówek, mniam :)
OdpowiedzUsuńborówkowy szał
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń