19 lipca 2012

Borówka na chmurce

Składniki:

białko
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru

250 g borówek amerykańskich
żel-fix
2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem pudrem.
Wykładamy do foremek na muffiny (u mnie 6 małych).
Pieczemy w temperaturze 130 stopni przez około 12 minut aż wierzch będzie zarumieniony.

Borówki rozgniatamy. Kilka sztuk zostawiamy do dekoracji. Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy cukier i 2 łyżki żel- fixu cały czas mieszając. Czekamy aż zagotuje nam się i zostawiamy na ogniu jeszcze przez chwilę.

Gdy już nasza pianka będzie upieczona, nie wyjmujemy jej od razu, ponieważ opadnie.
Gdy już trochę ostygnie wykładamy na nią masę z borówek.
Dekorujemy pozostałymi owocami.
Wstawiamy ( zimne!) babeczki do lodówki na około godzinę.
 ...



...
lub masę borówkową możemy zjeść na grzance.
Wystarczy kromkę chleba posmarować z obu stron masłem i usmażyć na chrupko, i rumiano.


Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji: Owoce lasu;

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...