Ciasto krucho - ptysiowe z wiśniami

Wiśnie zerwałam z moich drzewek na działeczce. Soczyste, kwaskowe i do ciasta nadają się idealnie.

Moja dzisiejsza propozycja to ciasto na kruchym spodzie z ptysiową ścianką i wiśniowym wnętrzem.
Na środek razem z wiśniami możemy dać również np. budyń.

Składniki:

na ciasto kruche:
200 g mąki
100 g masła
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru

na ciasto ptysiowe:
2 łyżki masła
100 g mąki
2 jajka
szczypta soli

około 500 g wydrylowanych wiśni

Przygotowanie:

ciasto kruche:

Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę.
Włożyć do lodówki na około 30 minut.
Następnie rozwałkować i wyłożyć na tortownicę.
Podpiec 5 minut w temperaturze 200 stopni.

ciasto ptysiowe:

Zagotować około 100 ml wody. Dodać masło i szczyptę soli i rozpuścić. Gdy już tłuszcz się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu gdy ciasto będzie nam odchodziło od ścian rondelka.
Ciasto studzimy. Dodajemy jajka i miksujemy.
Wkładamy do szprycy.

Wykładamy na kruchy spód na obwodzie.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni aż ciasto będzie ładnie zarumienione.

Gdy już będzie upieczone wykładamy na środek wiśnie i wstawiamy na około 10 minut do piekarnika, który wcześniej wyłączamy.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)


Komentarze

  1. krucho - ptysiowe?
    genialne! a jak musi smakować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest bardzo fajne połączenie uważam, kruchy spód i ptysiowe krawędzie ciasta połączone z owocami smakują na prawdę bardzo ciekawie:)

      Usuń
  2. Mmmm! Musi smakować wyśmienicie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę o dodanie banerka lub linka akcji w przepisie, jeśli ma on być dodany do akcji wiśniowej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Krucho-ptysiowe - brzmi ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czadowo wygląda, jak jakiś wulkan :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz widzę takie połączenie ale jest cudowne! Podoba mi się tu u Ciebie, chyba zostanę na dłużej ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz