Hit lata! Ptysiowe łódeczki z brzoskwiniami

Leżąc na leżaku na działce, rozmyślałam co mogłabym upiec z brzoskwiniami.
I właśnie wtedy wpadł mi do głowy pomysł na zrobienie ciastek w kształcie łódek - takie wakacyjne skojarzenie.
W ich środek można by było włożyć owoce - brzoskwinie.

Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę! Nie był pracochłonny ani trudny, ani kosztowny.
Z pewnością wykorzystam ten pomysł w przyszłości z inną zawartością łódek!

Składniki:

2 łyżki masła
100 g mąki
szczypta soli 
2 jajka
100 ml wody


półtorej brzoskwini
ulubiony batonik (opcjonalnie)
cukier puder

Przygotowanie:

Gotujemy około 100 ml wody, w niej rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy sól, i mąkę. Mieszamy energicznie. Ciasto powinno odchodzić od brzegów rondelka.
Studzimy ciasto.
Następnie wbijamy jajka i miksujemy na gładką masę.

Nakładamy do szprycy. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Szprycą wyciskamy dno łódki i jej boki. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni.

W tym czasie brzoskwinie obieramy ze skóry, kroimy w pół-plastry. Batona kroimy w kostkę i wrzucamy razem z owocami do rondelka. Na małym ogniu mieszamy do rozpuszczenia się czekolady z batona.

Gdy ciasto będzie gotowe i ostygnie, wykładamy na nie owoce.
Możemy również posypać ciasto cieniutką warstwą cukru pudru.

Smacznego:)





Komentarze

  1. Bardzo apetyczne, jeszcze nigdy nie robiłam ciasta ptysiowego, a nie wygląda to na nic skomplikowanego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kiedyś myślałam, że to trudne, ale zobaczyłam ostatnio w jakimś programie kulinarnym jak to się robi i jestem zafascynowana od tamtej pory prostotą tego wypieku!:)

      Usuń
  2. Czytając przepis zastanawiałam się jak nadać kształt ciastu ptysiowemu aby upiec takie łódeczki. Wszystko już wiem, przepis świetny :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają, z chęcią skorzystam z przepisu, serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Leno świetny pomysł na wykorzystanie ciasta ptysiowego, na pewno go wykorzystam.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale cudne! zapozyczam przepissss) -:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Doskonały pomysł, zjadłabym takie z apetytem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz