21 września 2012

Ciasto z gruszkami

Na deser po dobrym obiadku, na podwieczorek proponuję ciasto z gruszkami.
Jest szybkie i łatwe do przygotowania, nie potrzeba dużo składników, ale efekt jest powalający.

Składniki:
50 g masła
ok 100 g mąki
3 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
8 gruszek

Przygotowanie:

Mąkę, łyżeczkę cynamonu, cukier przesiewamy przez sitko. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i sól.
Wszystko delikatnie zagniatamy.
Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Wykładamy ciasto na dno tortownicy i na około 1 cm ścianki.

Gruszki obieramy z skóry. Kroimy w plastry.
Wykładamy na ciasto. Posypujemy pozostałym cynamonem.
Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smakuje na ciepło i na zimno.






7 komentarzy:

  1. Taka tarta na deser to niebo w gębie. :) Jabłkowe są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta je akurat z gruszkami, ale z jabłkami też są dobre:) i na pewno zrobię taką tej jesieni:)

      Usuń
  2. Wszystkie owocowe tarty są dla mnie przepyszne ...
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna tarta :) Też muszę zrobić w weekend

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niesamowicie apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...