11 maja 2014

Sernik śmietankowy

Składniki:

na ciasto:
200 g mąki
100g cukru
150g masła
szczypta soli

sernik:
500 g sera mielonego na sernik
150 g cukru
budyń śmietankowy
4 jajka

Przygotowanie:

ciasto:
Wszystkie składniki łączymy na ciasto kruche.
Jednolitą masę wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

sernik:
Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na sztywną pianę.
Sernik, cukier, żółtka, budyń łączymy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Nastepnie stopniowo dodajemy białka mieszając łyżką.

Ciastem wykładamy formę do torownicy. Spód i boki.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze180st.
Następnie na ciasto wylewamy sernik. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 st. - aż sernik nam się zarumieni od góry.

Smacznego!





2 komentarze:

  1. Pyszny, taki tradycyjny i "bogaty":)

    OdpowiedzUsuń
  2. OOO. Smakowite! Na pewno wypróbuję ten przepis ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...