Przejdź do głównej zawartości

Jagodowe tiramisu




Składniki:

250 g Serek mascarpone
1 szklanka kawy rozpuszczalnej
14 sztuk biszkoptów okrągłych
50 g Jagód
4 sztuki żółtek jaj
4 łyżki cukru


Przygotowanie:


Żółtka jaj ubijamy z cukrem na jasną masę.
Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone. Kawę rozpuszczalną (mocną) studzimy i maczamy w niej biszkopty. Jagody myjemy. W kieliszkach od wina układamy następujące warstwy: bisztop kawowy, masa mascarpone, dwa biszkpty kawowe, masa mascarpone, pokruszony zwykły biszkopt (1/2 na kieliszek) i na sam koniec jagody. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.


 













Komentarze

  1. Takiego tiramisu jeszcze nie robiłam :) Bardzo ciekawa jestem tego połączenia, więc koniecznie muszę je wypróbować!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne

Najlepsze ciasto czekoladowe z gruszkami i jabłkami

Bardzo czekoladowe, mocno wilgotne i słodkie ciasto czekoladowe z gruszkami i jabłkami.
Nie jest trudne w wykonaniu, bo wszystkie składniki mieszamy razem. Po prostu pyszne!



Składniki: (na dużą blachę) 4 szklanki mąki, 1   3/4 szklanki cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki kakao, 5 jajek, 1 3/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka, op. cukru wanilinowego, 1 kg gruszek, 1/2 kg jabłek
Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia, kakao. W drugiej misce mieszamy jajka z olejem oraz mlekiem.
Jabłka i gruszki obieramy ze skóry, kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy razem.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 60 minut.




Zapiekane naleśniki z serem (na słodko)

Pyszne naleśniki z serem, rodzynkami w rumie, zapiekane pod budyniem śmietankowym. Są obłędne!



Składniki:
na naleśniki:
500 ml mleka,
2 szklanki mąki,
2 łyżki cukru,
jajko,
szczypta soli

na farsz:
500 g sera półtłustego,
3 łyżki cukru,
200 ml jogurtu naturalnego,
1 łyżka przyprawy do sernika,
100 g rodzynek,
3 kieliszki rumu,

dodatkowo:
500 ml mleka,
budyń śmietankowy,
łyżeczka cukru

Przygotowanie:
Składniki na na ciasto naleśnikowe mieszamy razem. Smażymy na rumiany kolor z obu stron.

Rodzynki moczymy w rumie min. 30 minut.

Do sera dodajemy jogurt, cukier, przyprawę do sernika, odsaczone rodzynki. Mieszamy.

Na naleśniki nakładamy ser i składamy w kopertę. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Zalewamy nim naleśniki.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni i ustawionego na termoobieg piekarnika na około 10 minut.

Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.




Ciasto Kilmandżaro

Ciasto na biszkopcie z jabłkami i masą budyniową. Niby zwykłe, a robi piorunujące wrażenie smakowe. Puszyste, wilgotne i idealnie słodkie.




Składniki:
(na dużą blachę 26cm x 40cm)

biszkopt:
8 jajek
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
łyżka oleju
szczypta soli

masa jabłkowa:
2kg jabłek
25g masła
3 galaretki cytrynowe

masa budyniowa:
0,5 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
250 g masła
2 żółtka

dodatkowo:
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach na tartce.


Smażymy na maśle przez około 15 minut aż będą miękkie. Co jakiś czas mieszamy.
Dodajemy galaretki i mieszamy.
Dusimy jeszcze przez minutę i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę wraz ze szczypta soli. Dodajemy cukier cały czas miksując.
Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy pojedynczo żółtka oraz olej.
Mąki przesiew…

Malinowa góra lodowa

Ciasto o nazwie Góra Lodowa krąży od jakiegoś czasu w internecie.
Ciasto jest ogólnie pysznie, ale też bardzo słodkie.
Postanowiłam nieco przełamać to kwaskowatymi malinami i nasączeniem ciasta sokiem z cytryny.
Wyszło SUPER! 



Składniki:

biszkopt:
5 jajek,
szklanka mąki,
szklanka cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao
szczypta soli

krem I:
2 opakowania kremu Karpatka,
mleko ok 800 ml,

krem II:
250 g KASI,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki wody,
2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki,
2 łyżki kakao,
paczka biszkoptów okrągłych

do nasączenia:
Sok z dużej cytryny + ok 150 ml wody

dodatkowo:
ok 300 g malin,
2 galaretki malinowe

Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy wraz ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, cukier, zmniejszamy obroty cały czas miksując. Dodajemy mąkę i kakao,miksujemy dopołączenia się składników. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 35 minut.
Biszkopt studzimy, a po wystudzeniu przekrawam na dwa blaty.

Gal…

Placki z cukini z papryką

Pyszne na ciepło i na zimno. Podajemy ze śmietaną i szczypiorkiem.

Skladniki: 2 średniej wielkości cukinie, duża cebula,
czerwona papryka,
3 ząbki czosnku,
5 łyżek mąki,
duże jajko,
sól, pieprz,
olej do smażenia
Przygotowanie: Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę wraz z papryką.
Podsmażamy 3 minuty na średnim ogniu.
Cukinię ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną cebulę z papryką, mąkę, jajko, łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu.
Wszystko razem mieszamy.
Smażymy na oleju małe placki (najlepiej wykładać łyżką) na rumiano z obu stron.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy wraz ze śmietaną.