24 października 2014

Dżem dobry - rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem na śniadanie

Składniki:
pół szklanki mąki pszennej
1/4 mąki krupczatki
ok 25 dag masła
ok 50 ml wody
2 jajka
szczypta soli
dżem Łowicz Owoce leśne - lub inny ulubiony

Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto z mąki, zimnego masła, 1jajka, soli. Stopniowo dodajemy wodę. Wyrabiamy na gładką masę.
Wstawiamy na około 30 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkowujemy- starając się uformować prostokąt o grubości około 0,5cm.
Wycinamy kwadraty ok 10 cm na 10 cm. Na jeden róg nakładamy łyżeczkę dżemu Łowicz. Rolujemy na kształt rogalika. Pozostałym roztrzepanym jajkiem smakujemy delikatnie wierzch naszych śniadaniowych rogalików.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20minut.

Ciasto można mrozić, a rogaliki smakują również doskonale następnego dnia.

Smacznego!:)




6 komentarzy:

  1. Jaki jest Twój ulubiony kryminał Agaty Christie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mam chyba jednego ulubionego. Wszystkie z błyskotliwym Belgiem moim zdaniem są najlepsze. Ostatnio zakupiłam najnowszą książkę "Inicjały zbrodni" i jestem jej bardzo ciekawa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja aktualnie czytam "Zagadkę Błękitnego Ekspresu";)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam "kurtynę", ale to na sam koniec jak przeczytasz pozostałe! :)

      Usuń
  4. aj, aj.. :D
    dla mnie bomba, uwielbiam, wręcz kocham domowe rogaliki! Jeszcze z dżemem.. <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowały na prawdę super i to zarówno z herbatą jak i z kakao:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...