Pieczone pierogi z łososiem

Przygotowując się na nadchodzące święta i testując nowe przepisy, postanowiłam, że zrobię pierogi w trochę innym, ciekawszym wydaniu.


Składniki:
500 g mąki,
1 jajko + 1 żółtko + 1 rozmącone jajko,
łyżeczka cukru,
około 30 g drożdży,
200ml mleka,
łyżeczka soli,
200g wędzonego łososia,
100 g sera capri typu włoskiego
20g startego sera żółtego gouda,
łyżka posiekanego szczypiorku,
pęczek posiekanego koperku,
łyżka śmietany 18%.

Przygotowanie:
Mieszamy około 50ml letniego mleka z cukrem, drożdżami i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy zaczyn do: mąki, jajka, żółtka, mleka, soli. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ostawiamy w ciepłe miejsce na około 50 minut.

Łososia siekamy drobno, mieszamy z serami, szczypiorkiem, koperkiem, śmietaną.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość mak. 0,05 cm. Szklanką, lub przyrządem do wycinania pierogów wycinamy krążki. Na środek kładziemy farsz - ja kładłam dużą łyżeczkę. zawijamy.
Smarujemy rozmąconym jajkiem.
Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi na blasze nie mogą się dotykać, gdyż jeszcze trochę zwiększą swoją objętość. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.






Komentarze

Prześlij komentarz