26 grudnia 2014

Seromak świąteczny

Czekoladowy spód, masa makowa, masa serowa.

Składniki:
masa czekoladowa:
100g mąki
2 łyżki kakao,
ok 70 g masła
50 g cukru
opakowanie cukru waniliowego

masa makowa: gotowe 1 duże opakowanie

masa serowa:
1 kg sera mielonego na sernik
250 g cukru
budyń śmietankowy
starta skórka z pomarańczy
3 łyżki soku z pomarańczy
4 jajka

Przygotowanie:
masa czekoladowa:
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Masło powinno być słodzone.
Odstawiamy do lodówki na około 30minut.
Przygotowujemy blachę do pieczenia: smarujemy dno i ok 1 cm boków masłem i podsypujemy niewielką ilością bułki tartej.
Po tym czasie wykładamy na dużą blachę, pieczemy około 20 minut w temperaturze 180stopni.
Odkładamy ciasto do wystygnięcia.
Następnie nakładamy na nie masę makową.

W czasie, gdy ciasto stygnie przygotowujemy masę sernikową.
Przepis znajdziecie TUTAJ.

Wykładamy masę serową na masę makową.
Pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni.



3 komentarze:

  1. Mój Mąż byłby zachwycony tym ciastem :) połączenie Jego ulubionych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, nie tylko na święta. Nie jest ani za słodki ani zbyt mało słodki! idealne cisto do popołudniowej kawy!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...