Świąteczne ciasteczka czekoladowe

Czekolada, cynamon, anyż....świąteczne zapachy zamknięte w małym ciasteczku.

Składniki(na około 50 ciasteczek):
ok 300 g mąki
100 g cukru,
3 czubate łyżeczki kakao,
150 g margaryny PALMY (Bielmar),
jajko,
3/4 laski cynamonu,
pół gwiazdki anyżu,
25 g drożdży,
20ml mleka,
szczypta soli

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy łyżkę mąki i ostawiamy na 30minut w ciepłe miejsce.

W misce mieszamy: mąkę,cukier, kakao, rozdrobiony cynamon i gwiazdkę anyżu. Następnie dodajemy rozpuszczoną ostudzoną margarynę, jajko i zaczyn z drożdży. Wyrabiamy na jednolitą masę,ciasto musi być sprężyste - jeżeli jest zbyt zbyt kleiste lub za rzadkie dodajemy trochę mąki,jeżeli jest za twarde - mleko.
Odstawiamy na 30minut.

Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy ulubione świąteczne motywy - u mnie gwiazdki.
Pieczemy 7 minut w temperaturze 180 stopni.

Przyozdabiamy lukrem lub domową czekoladą*.
U mnie jest lukier, niebieskie kryształki cukrowe i czekolada.

*Czekoladę możemy zrobić dodając do rozpuszczonej margaryny PALMA (ok 50g) łyżeczkę kakao dobrej jakości i płaską łyżeczkę cukru(opcjonalnie).



         
                                                                                     

Komentarze

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz