Babka czekoladowa z likierem kawowym

Miękka, bardzo aromatyczna, super gratka dla kawoszy, z małym % dla podkreślenia smaku. Jedno z lepszych ciast jakie jadłam!
Inspiracją był przepis Kasi.

Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki,
szklanka cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
180 g miękkiej margaryny,
3 jajka
5 łyżek mleka,
czubata łyżka kakao,

syrop:
150 ml likieru kawowego,
100 ml gorącej wody,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej drobnej,
2 łyżki cukru pudru,

lukier:
łyżka kawy rozpuszczalnej drobnej,
2 łyżki ciepłego mleka,
3/4 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo jajka i mleko
W osobnej misce mieszamy suche składniki: maka, proszek do pieczenia, kakao. Dodajemy do masy maślanej i mieszamy na jednolitą masę.
Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Syrop: rozpuszczamy kawę w wodzie, dodajemu cukier i likier - mieszamy.
Po upieczeniu babki wyjmujemy ją na około 15-20 minut z formy. Do formy na babkę wlewamy nasz syrop, gdy babka lekko ostygnie wkładamy ją z powrotem do formy, żeby nim nasiąknęła na około 5 minut.
Po tym czasie wykładamy babkę na talerz - kładziemy talerz na babce i energicznym ruchem odwracamy.
Odstawiamy na noc do lodówki.

Lukier:
Kawę rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier i energicznie mieszamy.
Lukrujemy babkę.

Smacznego!


Komentarze

  1. Oj dawno nie jadłam :) Muszę w końcu zrobić :)

    Zapraszam do siebie, na konkurs :)
    poezja-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie tego przepisu szukałem !!! ostatnio ponad rok temu jadłem taką babkę u znajomych ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babka wyszła świetna, także szczerze i serdecznie polecam!

      Usuń
  3. Ooo...taki kawałek do herbaty...cudo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie wygląda, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz