Cukier waniliowy czy waniliNowy?

Czy zauważyliście tę drobną różnicę na opakowaniach cukru waniliowego producentów?Zamiast cukier waniliowy jest cukier wanilinowy!  Ja zrobiłam to dopiero po przeczytaniu pewnego artykułu, którego fragment poniżej i powiem szczerze, że załamuję już ręcę.....

"Zawsze kupowałam odruchowo, nie zauważyłam, kiedy cukier waniliowy zamieniono na wanilinowy", "Oj, to jutro omijać pączki z tym dodatkiem". To reakcje internautów na wiadomość, że cukier wanilinowy nie jest cukrem waniliowym, a w dodatku produkowany jest z odchodów bydła.
Cukier wanilinowy to niemal kultowy temat powtarzanych od lat teorii spiskowych [...]
Wiele razy w sieci pojawiały się również szokujące informacje na temat metody pozyskiwania waniliny. Najczęściej opowiada się o odkryciu dokonanym przez japońskich badaczy, którzy w 2006 r. wynaleźli sposób na wyizolowanie waniliny z kału bydła domowego. Ze zgrozą powtarza się również, że "wytwarzanie tego związku (używanego w przemyśle spożywczym i kosmetycznym) tą metodą jest tańsze niż pozyskiwanie go z wanilii".
źródło: http://pieniadze.gazeta.pl/pieniadz/1,136159,17398095,_Kiedy_cukier_waniliowy_zamieniono_na_wanilinowy___.html

Co my jemy....!!!!

źródło: http://gatofavorito.pl/2014/03/jak-zrobic-cukier-waniliowy-make-vanilla-sugar/

 http://www.pasiekanaturalna.pl/cukier-waniliowy-czy-wanilinowy/



Komentarze

  1. Już dawno zauważyłam tą różnicę i nawet w przepisach pisałam wanilinowy ale nie wiedziałam z czego jest robiony, o zgrozo....

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zawsze się źle czułam kiedyś po dodaniu do ciasta cukru "waniliowego" - bolała mnie głowa np. Najlepiej robić samemu (wszak tak robiły nasze mamy i babcie). A jest też w sprzedaży taki z wanilią w torebkach.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz