Marchwianka - zupa marchewkowa

Zupa dzięki marchewce ma lekko słodkawy smak, a przez dodanie większej ilości pieprzu, jest dodatkowo fajnie pikantna. Zamiast śmietany można użyć równie dobrze jogurtu naturalnego. Z kolei, gdy zmiksujemy - uzyskamy fajny krem marchewkowy.


Składniki:
1 l bulionu warzywnego,
4 duże marchewki,
2 średniej wielkości pietruszki,
1/4 selera - korzeń,
kawałek pora,
4 ziemniaki
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielski
łyżka śmietany (opcjonalnie),
koperek do dekoracji

Przygotowanie:
Warzywa obieramy, Ziemniaki kroimy w małą kostkę, por drobno siekamy, pozostałe warzywa ścieramy na tartce na grubych oczkach.
Gotujemy ok 30 minut w bulionie warzywnym z 2 liśćmi laurowymi i 3 ziarenkami ziela angielskiego.
Na koniec - jeżeli macie ochotę, zaprawiamy zupę łyżką śmietany. Doprawiamy, solą, pieprzem do smaku.

Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz