Bardzo pikantny kurczak z limonką i ryżem jaśminowym

Niezwykle aromatyczne....

Składniki: (na 5 porcji)
4 torebki ryży jaśminowego
800 g piersi z kurczaka,
papryka żółta,
papryka czerwona,
2 czerwone cebule,
2 limonki,
cebulka dymka,
papryczka chili,
łyżeczka ziaren kolendry,
ostra papryczka w proszku,
łyżeczka pieprzu cytrynowego,
szczypta soli.

Przygotowanie:
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy dodając przyprawy (pieprz cytrynowy, papryczka - wg uznania i rozgniecione ziarna kolendry).
Paprykę kroimy w paski, cebulę w półplastry, chilii bardzo drobno - całe łącznie z ziarnami - podsmażamy na drugiej patelni. Gdy warzywa lekko zmiękną dodać do kurczaka - dobrze zamieszać.
Pozostawić na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie limonkę pokroić w ósemki, jedną ćwiartkę wycisnąć, a pozostałe dać w kawałku do potrawy.
Posypujemy posiakaną cebulą dymką wraz ze szczypiorkiem.
Wyłączamy ogień, przykrywamy i pozostawiamy na około godzinkę, żeby wszystkie smaki "się przegryzły".
Podajemy z ryżem jaśminowym lub brązowym.

Smacznego:)



Komentarze

Prześlij komentarz