9 grudnia 2015

Pierogi z kapustą i grzybami (pieczone)

Z kapustą i grzybami na Wigilię, ale tym razem nie na tradycyjnym cieście, a na drożdżowym i pieczone!


Składniki:
500 g mąki,
1 jajko  + 1 rozmącone jajko,
łyżeczka cukru,
około 30 g drożdży,
50ml mleka,
150 ml wody,
łyżeczka soli,

300g kapusty kiszonej
10 grzybów suszonych (lub więcej w zależności od upodobań)
3 małe cebule
2 liście laurowe,
4 ziela angielskie
sól, pieprz



Przygotowanie:

Mieszamy około 50ml letniego mleka z cukrem, drożdżami i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu dodajemy: mąkę, jajka, żółtka, sól,wodę.
Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ostawiamy w ciepłe miejsce na około 50 minut do wyrośnięcia ciasta.



Cebulę kroimy na drobną kostkę, następnie lekko podsmażamy cebulę, aby się zeszkliła.


Grzyby moczymy minimum dwie godziny. Kapustę płukamy pod zimną wodą. Kapustę gotujemy z liśćmi i zielem angielskim. Grzyby podgotowujemy osobno, gdy kapusta będzie prawie miękka dodajemy grzyby.



Po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i drobno siekamy. Dodajemy cebulę i mieszamy.


Ciasto rozwałkowujemy na grubość mak. 0,5 cm. Szklanką, lub przyrządem do wycinania pierogów wycinamy krążki. Na środek wykładamy farsz.



Tak przygotowane pierogi smarujemy rozmąconym jajkiem.

Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.  Pieczemy ok 20 - 25  minut w temperaturze 180 stopni do zarumienienia.



Pierogi na Wigilię II edycja

1 komentarz:

  1. uwielbiam pieczone pierogi, w ciągu roku często jem zwykłe pierogi, a na Święta wolę zrobić je w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...