Ziemniaczane "kluski z dziurką"

Najlepiej smakują z gęstymi, zawiesistymi sosami, czy też gulaszem.
 
Składniki:
około 1 kg ugotowanych ziemniaków,
1 jajko,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
5łyżek mąki pszennej

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto musi odchodzić od ręki - w razie potrzeby dodać więcej mąki.
Odrywamy kawałki, formułujemy kulki, które spłaszczamy i robimy dziurkę, wgłębienie na środku.
Gotujemy w osolonej wodzie, do wypłynięcia.





Komentarze

  1. Przecież to po prostu kluski śląskie. I to w dodatku wyjątkowo niekształtne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak - zwane są też śląskimi. a co do kształtu - wychodzę z założenia, że nie zawsze wszystko w kuchni musi być robione "pod linijkę" - ważne, żeby dobrze się bawić przy gotowaniu i, żeby smakowało :):)

      Usuń

Prześlij komentarz