Pikantny sos cebulowo - cytrynowy do mięsa

Składniki:
ok 500 -600 g mięsa szynki,
2 duże cebule,
1 duży ząbek czosnku,
zioła prowansalskie,
pieprz cytrynowy,
pieprz kolorowy,
sól czosnkowa,
sól - do smaku
2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie:
Mięso kroimy w plastry ok 2 cm.
Obtaczamy w ziołach prowansalskich, dużej ilości pieprzu cytrynowego i świeżo zmielonego kolorowego. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki.
Podsmażamy na łyżce masła po ok 30 sekund z każdej strony.
Następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, tak aby przykryła mięso i gotujemy ok 30 minut.

Cebulę kroimy w piórka.Podsmażamy na patelni z 1 łyżką masła klarowanego, solą czosnkową i szczyptą pieprzu kolorowego, aż będzie miękka.
Dodajemy do mięsa wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i gotujemy jeszcze ok 5-7 minut, aż mięso będzie miękkie.

Na koniec możemy doprawić do smaku solą.
Dla lubiących jeszcze bardziej pikantne potrawy - pieprz czarny.

Opcjonalnie można zabielić wodą z mąką lub śmietaną.

Podajemy z pyzami lub z kluskami śląskimi.

Komentarze

Prześlij komentarz