Młoda kapusta z boczkiem

Boczek bardzo fajnie zaostrza smak młodej kapusty, przez co staje się bardziej wyrazista w smaku.

Składniki:
główka młodej kapusty,
ok 150 g surowego boczku,
ok 2 szklanek wywaru warzywnego,
pęczek koperku,
duża cebula,
sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie,
łyżeczka cukru,
łyżka mąki

Przygotowanie:
Z kapusty wykrawamy głąb i szatkujemy. Zalewamy wywarem, dodajemy 4 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Dusimy kilka minut.
Cebulę i boczek kroimy w małą kostkę. Podsmażamy.
Dodajemy do kapusty. Całość dusimy do całkowitej miękkości kapusty.
Zaprawiamy łyżką mąki.
Dodajemy cukier, doprawiamy solą i pieprzem w smaku.
Na koniec  - posiekany koperek.

Komentarze

Prześlij komentarz