Szakszuka - jajko w pomidorach

Na leniwe weekendowe śniadanko - szakszuka! Moja wersja jajek z pomidorami.

Składniki:
4 jajka
2 duże pomidory
Pół cebuli
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku
Posiekany szczypiorek

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno kroimy. Podsmażamy aż cebula się zeszkli .
Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do celbuli.
Dusimy pod przykryciem do miękkości.
Jajka lekko roztrzepujemy.
Na pateli pomiędzy pomidorami robimy kilka wglebien, w które wlewamy jajka. Posypujemy solą z pieprzem.
Smażymy pod przykryciem około 5 minut.
Podajemy na patelni wraz ze szczypiorkiem.

Komentarze

  1. jako w pomidorach? muszę kiedyś zrobić coś takiego na śniadanko, potrawa na Twoich zdjęciach wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kolorowo na patelni... a jajka z cebulą i pomidorami rzeczywiście świetnie smakują.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale kolorowo na patelni... a jajka z cebulą i pomidorami rzeczywiście świetnie smakują.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale kolorowo na patelni... a jajka z cebulą i pomidorami rzeczywiście świetnie smakują.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz