Nalesniki z jabłkami rodzynkami i orzechami


Składniki:
250g mąki,
2 szklanki mleka,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
jajko,
łyżeczka soli,
3 duże jabłka,
garść orzechów włoskich,
łyżeczka cynamonu,
2 - 3 łyżki rodzynek

Przygotowanie:
Składniki na naleśniki łączymy razem. W razie potrzeby dodać odpowiednio mąki lub mleka.
Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy cynamon, rodzynki oraz rozdrobnione orzechy.
Wszystko razem podgrzewamy w rondlu do miękkości jabłek - można dodać niewielką ilość wody, aby się nie przypaliły.

Nadzienie z jabłek wykładamy na naleśniki. Podajemy z rozpuszczoną czekoladą.



Komentarze

  1. Pychotka! Robię podobne, tyle że dodatkowo zapiekam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie :) Tradycyjny syrop klonowy również sprawdziłby się w zamian za czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. moja mama dziś robiła, bo jak to ona twierdzi samą zupą się człowiek nie naje, więc naleśniki też muszą być (u nas bez orzechów)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz