Schab z żurawiną

Można go podać jako mięso obiadowe lub cienko pokrojone jako wędlinę na kanapki. 

Składniki:
1 kg schabu bez kości,
ok 200 g suszonej żurawiny,
szczypta soli, pieprzu, tymianku,
łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Olej mieszamy z przyprawami.
Mięso myjemy i osuszamy. Nacinamy długim nożem w środku (nie przecinając mięsa na wylot), tak aby zrobić miejsce na żurawinę. Owoce wkładamy do mięsa, dociskając (można posłużyć się końcówką drewnianej łyżki), aby dokładnie wypełniły przestrzeń. Zamykamy mięso za pomocą wykałaczek.
Wmasowujemy marynatę w mięso i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki i nakłuwamy w kilku miejscach od góry patyczkiem do szaszłyków.
Jeśli zostało nam trochę żurawiny posypujemy nią mięso lub wkładamy wraz z nim do naczynia żaroodpornego.
Pieczemy pod przykryciem w temp. 200 stopni przez około 1 godzinę 20 minut.


Komentarze

  1. Świetnie wygląda ten schabik. :-) dzisiaj chyba dzień schabowy, bo u mnie też schab, ale kąski w sosie. :-)Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz