Domowa granola

Domowa granola jest zdecydowanie lepsza od tej, którą kupujemy w sklepie,bo wiemy co w niej jest i sami możemy modyfikować jej zawartość dokładając różnych owoców czy orzechów.
Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym. To bardzo pożywne drugie śniadanie do pracy czy szkoły.



Składniki:
3 łyżki płatków owsianych górskich
3 łyżki płatków owsianych żytnich
łyżka otrąb pszennych,
2 garście suszonych owoców i orzechów (banany, kokos, orzech laskowy, orzech włoski, rodzynki, pomarańcza ...) - dowolne wg własnych upodobań
3 duże łyżki miodu


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki mieszamy razem.
Wykładamy na blachę i w miarę równomiernie rozkładamy.
Pieczemy 10 minut, następnie wyjmujemy i mieszamy, aby z z każdej strony nabrała ładnego złotego koloru i wkładamy na kolejne 10 minut.
Po tym czasie wyjmujemy granolę z piekarnika i studzimy.
Na koniec przekładamy do zamykanego słoiczka.



Komentarze

  1. To musi być pyszne no i zdrowe.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno pyszne i zdrowe! Ale czy taki deser nie wychodzi zbyt suchy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wychodzi chrupiący 😁dlatego najlepiej jeść z jogurtem 😉

      Usuń

Prześlij komentarz