Domowe gofry z bitą śmietaną i malinami

Gofry kojarzą mi się z wakacjami nad polskim morzem. Ale z łatwością możemy przygotować je też w domu i dobrać dowolne dodatki. U mnie dziś z bitą śmietaną i malinami!

Składniki:
(na ok 8-10 gofrów)

2 jajka,
1 1/2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szklanki oleju,
1 1/3 szklanka mleka,
1/3 szklanki cukru

250 ml śmietanki 30%,
1 śmietan fix,
2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy w jednej misce. W drugiej jajka, mleko i olej.
Dodajemy mokre składniki do suchych i miksujemy do połączenia się składników.
Nadkładamy partiami ciasto do gofrownicy i pieczemy na średniej mocy 7-8 minut.

Schłodzoną śmietanę lekko ubijamy, dodajemy cukier i śmietan fix. Ubijamy jeszcze 2-3 minuty.
Wykładamy na gofry.
Podajemy ze świeżymi malinami i cynamonem.





Komentarze

Prześlij komentarz