Deser galaretkowy z morelą i jeżynami

Owocowy, bardzo orzeźwiający,letni deser.




Składniki:
4 morele,
10-12 sztuk jeżyn,
galaretka przezroczysta winogronowa Winiary

Przygotowanie:
Galaretkę dzielimy na dwie cześci.
Jedną rozrabiamy w 200 ml gorącej wody. Studzimy.
Morele rozdrabniamy w blenderze i dodajemy do galaretki.
Przekładamy do kieliszów, które wkładamy pod kątem (opierając o coś) do lodówki na godzinę.
W międzyczasie rozrabiamy drugą część galaretki i studzimy.
Dokładnie umyte jeżyny wkładamy do kielicha a masą morelową. Zalewamy 3/4 galaretki i wkładamy do lodówki na ok 30 minut - masa musi lekko stęzeć
Po tym czasie wykładamy delikatnie za pomocą łyżeczki pozostałą część galatetki (wtedy owoce pozostają pod galateką i nie wypłyną na sam wierzch - będzie efekt WOW!).
Wkładamy do lodówki i czekamy, aż galaretka całkiem stęzeje.


Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Komentarze

Prześlij komentarz