Grillowana pierś czosnkowo - ziołowa z cukinią

Gdy pogoda za oknem mało majowa - grillujemy w domu ;)

Grillowana pierś z kurczaka z cukinią. Dobrym dodatkiem będzie tu zarówno kasza pęczak jak i dip jogurtowy. Takiego kurczaka możemy również przygotować na tradycyjnym grillu, jednak tutaj czas przygotowania może się lekko wydłużyć.

Składniki:
jedna pierś z kurczaka,
dwie łyżeczki oregano,
łyżeczka pieprzu ziołowego,
pół łyżeczki czosnku lub jeden mały ząbek przeciśnięty przez praskę,
pół łyżeczki rozmarynu,
pół łyżeczki tymianku,
szczypta soli morskiej,
łyżka oleju
pół małej cukinii + szczypta soli i tymianku

Przygotowanie:
Pierś oczyszczamy z błon i dzielimy na dwie części.
Przyprawy mieszamy wraz z olejem. nacieramy nią kurczaka, odstawiamy na 30 minut.
Cukinię myjemy, kroimy na plastry, opruszamy solą i tymiankiem.
Na rozgrzany grill (w mnie w tym przypadku elektryczny) kładziemy pierś z kurczaka. Grillujemy po około 4-5 minut z każdej strony, aż mięso będzie gotowe.

Pod koniec wkładamy cukinię, którą grillujemy z dwóch stron.


Komentarze