Cynamonowe gofry ze śliwkami

Pachnące jesienią cynamonowe gofry podane ze słodkimi i soczystymi śliwkami.

Składniki:
2 jajka,
1 1/2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szklanki oleju,
1 1/3 szklanka mleka,
3 łyżki cukru,
łyżeczka cynamonu,
10 - 12 sztuk dojrzałych, słodkich śliwek węgierek

Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz cukier mieszamy w jednej misce.
W drugiej jajka, mleko i olej.
Dodajemy mokre składniki do suchych i miksujemy do połączenia się składników.
Nadkładamy partiami ciasto do gofrownicy i pieczemy na średniej mocy 7-8 minut.
Ze śliwek usuwamy pestkę, Kroimy na 4-6 części.

Gofry podajemy z bitą śmietaną i śliwkami.
Można podać również z samymi śliwkami i posypać dodatkowo cynamonem.


Komentarze