Pieczona owsianka z gruszką i śliwką

Duże, pożywne śniadanie na ciepło z owocami sezonowymi.

Składniki:
gruszka
duża żółte śliwki,
łyżeczka siemienia lnianego,
4 łyżki płatków owsianych górskich,
czubata łyżka mielonych migdałów,
1/2 szklanki mleka,
1/2 łyżeczki cynamonu,
6-8 migdałów

Przygotowanie:
Mleko mieszamy z płatkami, siemieniem, mielonymi migdałami.
Gruszkę obieramy ze skóry, kroimy w grube plastry. Ze śliwki usuwamy pestkę kroimy na ćwiartki. Przekładamy na naczynia żaroodpornego, posypujemy cynamonem, dodajemy płatki owsiane z mlekiem.
Zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.
Przed podaniem posypujemy pokruszonymi migdałami.

Komentarze

Prześlij komentarz