Kostka alpejska

Ciasto na biszkopcie kakaowym, przełożone kwaskowym dżemem porzeczkowym, bardzo słodką masą z kajmakiem oraz bezami, przykryte bitą śmietaną, posypane gorzką czekoladą i kakao.


Składniki:
(na dużą blachę)
6 jajek,
5 czubatych łyżek mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao + łyżka do posypania,
1/4 szklanki cukru,
szczypta soli
510 g masy krówkowej kajmakowej,
180 g bezików + do ozdoby,
250 g masła,
400 g śmietany 36%,
3 opakowania śmietan fix,
łyżeczka cukru pudru,
dżem porzeczkowy - ok 200g,

Przygotowanie:
ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy wraz ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, cukier, zmniejszamy obroty cały czas miksując. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy do połączenia się składników. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 25 minut.
Studzimy.

Krem:
Masło ucieramy na puszystą masę (musi mieć temperaturę pokojowa, dlatego należy wyjąć je wcześniej z lodówki), dodajemy masę kajmakową, Miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokruszone bezy - mieszamy na pomocą szpatułki.

Masa śmietanowa:
Zimną śmietanę miksujemy razem z cukrem pudrem przez około 2 minuty na wysokich obrotach, następnie dodajemy śmietan fix i miksujemy aż masą będzie sztywna.

Składanie ciasta:
Blat smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy masę z bezami. wyrównujemy, wykładamy masę śmietanową. Wkładamy do lodówki na godzinę, aby masa lekko stężała.
Posypujemy posiekaną gorzką czekoladą oraz kakao, przed podaniem na każdym kawałku kładziemy małą bezę.
Wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.

Komentarze

Prześlij komentarz