Sałatka z kurczakiem i granatem

Sałatka z dipem czosnkowym, kurczakiem, granatem oraz grzanką - a-la Cezar, ale zamiast parmezanu - owoc granatu.



Składniki:
3/4 główki sałaty karbowanej,
1 filet z piersi kurczaka,
1/2 małej bagietki,
pestki granatu z około 1/4 części owocu,
3 łyżki jogurtu naturalnego,
1/2 łyżeczki musztardy saperskiej,
1/2 łyżeczki majonezu,
ząbek czosnku,
sól, pieprz,
łyżka oleju

Przygotowanie:
Kurczaka oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę, opruszamy solą oraz pieprzem, smażymy na rumiano na łyżce oleju na bardzo rozgrzanej patelni.
Zdejmujemy mięso.
Na patelnię kładziemy pokrojoną na kromki bagietkę, zmniejszamy ogień. Lekko podgrzewamy, aby były złociste i chrupiące.
Z granatu wydrążamy pestki.
Do jogurtu dodajemy musztardę, majonez oraz wyciśnięty przez praskę czosnek - wszystko razem mieszamy.
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, polewamy ją dipem, układamy kurczaka, posypujemy pestkami granatu, podajemy z grzankami.


Komentarze