Burgery jajeczne

Jajoburger to sycąca propozycja śniadaniowa. Duża porcja jajek ze szczypiorkiem, bułka graham, warzywa. 



Składniki:
na dwie osoby:

4 jajka,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
2 bułki graham,
mix sałat,
3-4 plasterki pomidora,
10 plasterków ogórka zielonego,
kilka plasterków ogórka kiszonego,
2 plastry sera żółtego,
2 plastry wędliny (opcjonalnie),
sól, pieprz,
masło
majonez,
ketchup.

Przygotowanie:
Jajka mieszamy z solą, pieprzem oraz szczypiorkiem.
Metalowe oringi smarujemy masłem. Rozgrzewamy patelnię z łyżką masła. Za pomocą metalowych form smażymy jajka na małym ogniu przez około 15 minut pod przykryciem.
Na każdą firmę należy dać po dwa jajka.
Bułkę rozcinamy na pół. Z jednej strony smarujemy majonezem, układamy sałatę.

Pod koniec smażenia jajek wyjmujemy je z form. Przekładamy na drugą stronę, układamy po plasterku sera oraz szynki (opcjonalnie) i smażymy pod przykryciem jeszcze przez 2minuty - ser się wtedy lekko roztopi.

Jajko układamy na bułce, następie pozostałe warzywa oraz górną część bułki.
Przed zjedzeniem lekko dociskamy górną część bułki.




Komentarze

Prześlij komentarz