Ciastka francuskie z budyniem i owocami

Kruche słodkości z budyniem i owocami do kawy. Szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego,
3 łyżeczki proszku budyniowego waniliowego/śmietankowego,
250 ml mleka,
łyżka cukru,
4 łyżeczki nutelli,
4 łyżeczki dżemu porzeczkowego,
owoce: kiwi, mandarynka,
cukier puder do posypania,
jajko

Przygotowanie:
Ciasto francuskie dzielimy na 8 części. zawijamy brzegi ciasta - jak na obrazu poniżej. 
Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.


Budyń rozrabiamy w mleku, dodajemy cukier, podgrzewamy, mieszając co jakiś czas, aż masa zacznie gęstnieć.
Na ciasto nakładamy: po pół łyżeczki nutelli, po pół łyżeczki żemu oraz budyń.
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-18 minut, aż ciasto nam się zarumieni.
Wyjmujemy, studzimy.
Kiwi obieramy kroimy na plasterki. mandarynkę dzielimy na cząstki. Owoce układamy na ciastkach.
Całość opruszamy cukrem pudrem.




Komentarze