Pieczona szynka (domowa wędlina)

Szynka pieczona z przyprawami na kanapkę - pyszna domowa wędlina pachnąca wędzoną papryką, suszonymi pomidorami i majerankiem.


Składniki:
1500-1700 g szynki,
3 łyżki oleju z pomidorami i bazylią,
łyżka suszonych pomidorów *np. z oliwkami,
łyżeczka słodkiej wędzonej papryczki w proszku,
łyżka majeranku,
łyżeczka soli,
pół łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego

Przygotowanie:
Przyprawy mieszamy z olejem. Z szynki wykrawamy nadmiar tłuszczu. Wiążemy sznurkiem, aby była bardziej zwięzła. Wcieramy przyprawy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki lub na noc.
Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1 godzinę 30-35 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut, zanim zaczniemy kroić.
Najlepiej jest pokroić już całkowicie wystudzoną.


Komentarze