Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami, cebulą oraz dużą ilością sera żółtego.


Składniki:
700 g makaronu typu rurki
500 g mięsa mielonego z szynki,
250 g pieczarek,
2 małe cebule,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
łyżka przeprawy do makaronu,
łyżka majeranku,
łyżka masła,
ser żółty - około 250 g
sól, pieprz
szczypiorek do posypania

Przygotowanie:
Ser ścieramy na grubych oczkach.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente.
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w grubsze plastry.
Cebulę obieramy kroimy w piórka - podsmażamy na łyżce masła.
Dodajemy mięso mielone, smażymy około 3-4 minut, dodajemy pieczarki. Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez około 5-7 minut. Następnie dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy - mieszamy.
Na dno naczynia wykładamy 1/3 makaronu, 1/3 mięsa i trochę sera, powtarzamy tak jeszcze dwa razy - na ostatnią warstwę zostawiamy najwięcej sera.
Zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.



Komentarze

Prześlij komentarz