Cebularzyki - ciasto drożdżowe z cebulą

Cebularzyki czyli ciasto drożdżowe z cebulą. Świetnie nadają się na przekąskę w ciągu dnia. Idealnie doprawione dzięki Vegeta Natur - przyprawie w płynie bez dodatku wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników i konserwantów!


Składniki:
na ciasto drożdżowe
300 g mąki,
20 g świeżych drożdży,
duże jajko,
1/2 szklanki ciepłej wody,
szczypta cukru,
łyżeczka soli,
2 łyżki oleju

farsz:
2 duże cebule (w tym jedna czerwona)
duża łyżka masła,
2 łyżki przyprawy w płynie Vegeta Natur

+ roztrzepane jajko do smarowania

Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, dodajemy cukier oraz łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Do mąki dodajemy sól, jajko, zaczyn drożdżowy oraz olej. Zagniatamy przez kilka minut na gładkie ciasto - w razie potrzeby podsypać mąką.
Odstawiamy na godzinę.
Ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę, dzielimy na 8 części, z którym formujemy kulki, które następnie lekko spłaszczamy, na środku robimy wgłębienie, które poszerzamy - zostawiając wyższe boki (tak jak na pizzę).

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy roztopione masło oraz przyprawę w płynie Vegeta Natur - mieszamy i nakładamy na ciasto.
Zostawiamy na 10 minut pod przykryciem - aby jeszcze urosły.
Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut, aż brzegi ciasta ładnie się zarumienią.


Przepisy inspirowane naturą

Komentarze