Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem

Naleśniki z twarogiem czosnkowym i świeżym szpinakiem, pomysł  na obiad lub kolację. Dla wielbicieli czosnku - można go dodać odrobinę również do szpinaku.



Składniki:
na ciasto naleśnikowe:
ok 1 szklanki mąki,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżeczka soli,
łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
1 duże jajko,
ok 1,5 szklanki mleka,
2 łyżki oleju.


na farsz:
250 g twarogu białego półtłustego,
4 duże ząbki czosnku,
sól, pieprz,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
pęczek świeżego szpinaku,
łyżka masła

Przygotowanie:
Mieszamy składniki na ciasto naleśnikowe, najpierw mokre, a następnie dodajemy stopniowo suche. Możemy użyć miksera, albo trzepaczki.
Odstawiamy na 10 minut.
Smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na rumiany kolor.

Do sera dodajemy jogurt, szczyptę soli, pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Szpinak dokładnie myjemy.
Podsmażamy przez 5 minut na maśle na małym ogniu pod przykryciem.
Możemy dodać również 1-2 ząbki czosnku drobno pokrojonego albo startego na tartce.

Na naleśnika nakładamy po 2 łyżki sera i szpinak. Składamy tak jak lubimy - w rulon lub kopertę.




Komentarze