Polędwica wieprzowa z cebulą

Soczysta polędwica wieprzowa z cebulą - doprawiona jedynie solą, pieprzem i majerankiem, podana np. z pieczonymi ziemniakami  to pyszna propozycja na obiad na co dzień i na Święta.



Składniki:
500-550 g polędwicy wieprzowej,
szczypta soli,
szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu,
łyżeczka majeranku,
łyżka oleju,
łyżka masła,
cebula.

Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy na oleju oraz maśle przez 2-3 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Polędwicę obkrawamy z błon i nadmiaru tłuszczu.
Mięso solimy, dodajemy pieprz oraz majeranek - obtaczamy z każdej strony.
Podsmażamy przez około 1,5 minuty z każdej strony. Przekładamy na cebulę.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy przez 25 minut.
Przed pokrojeniem mięso musi kilka minut poleżeć - odpocząć.

Komentarze