Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane. Każdy kto je jadł wie jak genialnie smakują. Można dorzucić do nich kiełbaskę, albo zrobić sos mięsny i sycący obiad dla całej rodziny gotowy!


Składniki:

pół kg ziemniaków
cebula średnia
2 ząbki czosnku
mąka (około 3-4 łyżek, w zależności od wodnistości ziemniaków)
jajko
sól, pieprz
śmietana

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Cebulę i czosnek ścieramy na małych oczkach, dodajemy do ziemniaków.
Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy.
Jeśli masa jest zbyt wodnista dodajemy jeszcze trochę mąki.

Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Wielkość placka zależy od upodobań - proponuję 3 sztuki na dużą patelnię. Grubość około centymetra.

Usmażone placki polewamy śmietaną.

Smacznego:)



Komentarze

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec