Placki ziemniaczane. Każdy kto je jadł wie jak genialnie smakują. Można dorzucić do nich kiełbaskę, albo zrobić sos mięsny i sycący obiad dla całej rodziny gotowy!
pół kg ziemniaków
cebula średnia
2 ząbki czosnku
mąka (około 3-4 łyżek, w zależności od wodnistości ziemniaków)
jajko
sól, pieprz
śmietana
Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Cebulę i czosnek ścieramy na małych oczkach, dodajemy do ziemniaków.
Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy.
Jeśli masa jest zbyt wodnista dodajemy jeszcze trochę mąki.
Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Wielkość placka zależy od upodobań - proponuję 3 sztuki na dużą patelnię. Grubość około centymetra.
Usmażone placki polewamy śmietaną.
Składniki:
pół kg ziemniaków
cebula średnia
2 ząbki czosnku
mąka (około 3-4 łyżek, w zależności od wodnistości ziemniaków)
jajko
sól, pieprz
śmietana
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Cebulę i czosnek ścieramy na małych oczkach, dodajemy do ziemniaków.
Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy.
Jeśli masa jest zbyt wodnista dodajemy jeszcze trochę mąki.
Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Wielkość placka zależy od upodobań - proponuję 3 sztuki na dużą patelnię. Grubość około centymetra.
Usmażone placki polewamy śmietaną.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz