Boczek bardzo fajnie zaostrza smak młodej kapusty, przez co staje się bardziej wyrazista w smaku.
Składniki:
główka młodej kapusty,
ok 150 g surowego boczku,
ok 2 szklanek wywaru warzywnego,
pęczek koperku,
duża cebula,
sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie,
łyżeczka cukru,
łyżka mąki
Przygotowanie:
Z kapusty wykrawamy głąb i szatkujemy. Zalewamy wywarem, dodajemy 4 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Dusimy kilka minut.
Cebulę i boczek kroimy w małą kostkę. Podsmażamy.
Dodajemy do kapusty. Całość dusimy do całkowitej miękkości kapusty.
Zaprawiamy łyżką mąki.
Dodajemy cukier, doprawiamy solą i pieprzem w smaku.
Na koniec - posiekany koperek.
Składniki:
główka młodej kapusty,
ok 150 g surowego boczku,
ok 2 szklanek wywaru warzywnego,
pęczek koperku,
duża cebula,
sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie,
łyżeczka cukru,
łyżka mąki
Przygotowanie:
Z kapusty wykrawamy głąb i szatkujemy. Zalewamy wywarem, dodajemy 4 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Dusimy kilka minut.
Cebulę i boczek kroimy w małą kostkę. Podsmażamy.
Dodajemy do kapusty. Całość dusimy do całkowitej miękkości kapusty.
Zaprawiamy łyżką mąki.
Dodajemy cukier, doprawiamy solą i pieprzem w smaku.
Na koniec - posiekany koperek.
uwielbiam i chetnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń