Kulki z mięsa mielonego z warzywami - kolorową papryką, pomidorami, cebulą, cukinią, pieczarkami, ogórkami, w lekko słodko - pikantnym sosie. Duża porcja!
Składniki:
500g mięsa mielonego wieprzowego,
2 papryki czerwone,
2 papryki żółte,
średnia cukinia,
2 duże cebule,
250g pieczarek,
10 ogórków konserwowych tzw. korniszonów,
pomidory w puszce,
3/4 szklanki ketchupu łagodnego (u mnie z pomidorów malinowych),
2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
sól, pieprz,
czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
łyżeczka czosnku w proszku - lub ząbek świeżego,
2 jajka,
4 płaskie łyżki bułki tartej,
masło.
Przygotowanie:
Do mięsa dodajemy łyżeczkę soli, słodką paprykę w proszku, szczyptę pieprzu, czosnek (świeży należy przecisnąć przez praskę), jajka oraz bułkę tartą.
Mieszamy razem aż się wszystko dobrze połączy. Formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła. Podsmażamy na średnim ogniu przez około 5 minut, aż kulki będą zarumienione.
Zdejmujemy z patelni.
Na tę samą patelnię dodajemy łyżkę masła, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, podsmażamy przez 2-3 minuty aż nam się zeszkli.
Następnie dodajemy papryki kolorowe pokrojone w kostkę, cukinię w grube pół plastry. Mieszamy, dusimy pod przykryciem przez 15 minut na średnim ogniu - warzywa powinny trochę zmięknąć.
Dodajemy szklankę wody, pokrojone na ćwiartki pieczarki, łyżeczkę soli, dużą szczyptę pieprzu (u mnie grubo mielony), dusimy przez kolejne 10 minut - po tym czasie warzywa powinny być już miękkie.
Dodajemy przecier pomidorowy, pomidory z puszki, ketchup - mieszamy. Wrzucamy klopsiki mielone oraz pokrojone w plastry ogórki konserwowe.
Przykrywamy, zmniejszamy ognień, zostawiamy na 5 - 6 minut, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Bardzo fajny kociołek :) Super pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńSkąd ten ketchup z pomidorków malinowych, chyba że własny - w takim razie można prosić przepis
OdpowiedzUsuńketchup gotowiec Kotlin ;)
UsuńA można to zapasteryzowac?
OdpowiedzUsuńnie próbowałam pasteryzować, ale nadmiar zamroziłam :)
UsuńA z czym się je taki kociołek z ziemniakami, bułką?
OdpowiedzUsuńMożna z makaronem typu rurki albo z kopytkami :)
UsuńEkstra! nie robiłam jeszcze z pulpetami. Musze spróbować
OdpowiedzUsuńBardzo dobre. Będę robiła drugi raz .
OdpowiedzUsuńSuper 🙂🥰
UsuńBardzo dobry pierwszy raz robilam
OdpowiedzUsuń🙂
UsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię. Zainspirował mnie ten przepis. Danie godne polecenia. U mnie było z ryżem.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam, z kilograma mięsa mielonego z szynki, wyszedł duży garnek pachnie obłędnie ,dziękuję za ten przepis !
OdpowiedzUsuńSuper! Smacznego ;)
UsuńKetchup winiary najlepszy
OdpowiedzUsuńDanie jest pyszne polecam właśnie zrobilam
OdpowiedzUsuń