Kociołek węgierski z pulpetami

 Kulki z mięsa mielonego z warzywami - kolorową papryką, pomidorami, cebulą, cukinią, pieczarkami, ogórkami, w lekko słodko - pikantnym sosie. Duża porcja!


Składniki:

500g mięsa mielonego wieprzowego,

2 papryki czerwone,

2 papryki żółte,

średnia cukinia,

2 duże cebule,

250g pieczarek,

10 ogórków konserwowych tzw. korniszonów,

pomidory w puszce,

3/4 szklanki ketchupu łagodnego (u mnie z pomidorów malinowych),

2 łyżeczki przecieru pomidorowego,

sól, pieprz,

czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku,

łyżeczka czosnku w proszku - lub ząbek świeżego,

2 jajka,

4 płaskie łyżki bułki tartej,

masło.

 

Przygotowanie:

Do mięsa dodajemy łyżeczkę soli, słodką paprykę w proszku, szczyptę pieprzu, czosnek (świeży należy przecisnąć przez praskę), jajka oraz bułkę tartą.
Mieszamy razem aż się wszystko dobrze połączy. Formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła. Podsmażamy na średnim ogniu przez około 5 minut, aż kulki będą zarumienione.

Zdejmujemy z patelni.

Na tę samą patelnię dodajemy łyżkę masła, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, podsmażamy przez 2-3 minuty aż nam się zeszkli.
Następnie dodajemy papryki kolorowe pokrojone w kostkę, cukinię w grube pół plastry. Mieszamy, dusimy pod przykryciem przez 15 minut na średnim ogniu - warzywa powinny trochę zmięknąć.

Dodajemy szklankę wody, pokrojone na ćwiartki pieczarki, łyżeczkę soli, dużą szczyptę pieprzu (u mnie grubo mielony), dusimy przez kolejne 10 minut - po tym czasie warzywa powinny być już miękkie.

Dodajemy przecier pomidorowy, pomidory z puszki, ketchup - mieszamy. Wrzucamy klopsiki mielone oraz pokrojone w plastry ogórki konserwowe.
Przykrywamy, zmniejszamy ognień, zostawiamy na 5 - 6 minut, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.



Komentarze

  1. Bardzo fajny kociołek :) Super pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skąd ten ketchup z pomidorków malinowych, chyba że własny - w takim razie można prosić przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. A można to zapasteryzowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam pasteryzować, ale nadmiar zamroziłam :)

      Usuń
  4. A z czym się je taki kociołek z ziemniakami, bułką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można z makaronem typu rurki albo z kopytkami :)

      Usuń
  5. Ekstra! nie robiłam jeszcze z pulpetami. Musze spróbować

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobre. Będę robiła drugi raz .

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dobry pierwszy raz robilam

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie robię. Zainspirował mnie ten przepis. Danie godne polecenia. U mnie było z ryżem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie zrobiłam, z kilograma mięsa mielonego z szynki, wyszedł duży garnek pachnie obłędnie ,dziękuję za ten przepis !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz