Gnocchi z kurczakiem w sosie śmietanowym

 Gnocchi z filetem z kurczaka w sosie śmietanowym z pomidorami i serem mozzarella.

Szybki, sycący obiad dla całej rodziny.




Składniki:

500 g gnocchi, (mogę być domowe lub gotowe),

250 g filetu z kurczaka,

3 garści świeżego szpinaku,

łyżka suszonych pomidorów z chilli, 

łyżeczka oregano,

300 g pomidorów koktajlowych

200 ml śmietany 30%,

125 g sera mozzarella w małych kulkach,

łyżeczka oliwy,

sól


Przygotowanie:

Gnocchi gotujemy wg instrukcji na opakowaniu - odcedzamy.

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, solimy oraz posypujemy suszonymi pomidorami i oregano. Podsmażamy na oliwie do zarumieniania.

Dodajemy szpinak oraz przekrojone na pół pomidory - kilka zostawiamy do dekoracji. 

Dusimy na małym ogniu przez 7-10 minut co jakiś czas mieszając, dodajemy śmietanę oraz odsączony z zalewy ser oraz ugotowane gnocchi, doprawiamy do smaku solą - mieszamy.

Gotujemy jeszcze około 5 minut. Przed podaniem układamy kilka sztuk świeżego pomidora.



Komentarze

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec