Biszkopt toffi przełożony masą z bitej śmietany z mascarpone, biszkoptami, a całość wykończona słodką masą krówkową i płatkami migdałów.
Składniki:
na dużą blachę
na biszkopt:
5 jajek,
2 budynie toffi po 40g,
3 łyzki maki pszennej,
łyżka oleju,
łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
3/4 szklanki cukru
masa:
400 ml śmietany 30%,
500 g mascarpone,
2 łyżki cukru pudru
ok 600g masy krówkowej kajmakowej,
płatki migdałowe,
opakowanie biszkoptów
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie zmniejszamy obrotu, dodajemy kolejno żółtka, cukier i olej.
Budynie, proszek do pieczenia oraz mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy.
Przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
masa:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, Dodajemy stopniowo mascarpone, miksujemy na małych obrotach do połączenia się mas.
składanie ciasta:
Na wystudzony biszkopt wykładamy masę śmietanową, układamy biszkopty wierzchem do dołu, następnie rozprowadzamy masę kajmakową, posypujemy płatkami migdałów.
Wkładamy do lodówki na noc lub na min. 12 godzin.
Co oznacza "na dużą blachę"? Czyli jaką? Dlaczego w tak wielu przepisach nie ma tej informacji, to przy np biszkopcie jest dla mnie bardzo istotne..
OdpowiedzUsuńmoja duża blach ma wymiary ok 26x40 cm ;)
UsuńCzy po upieczeniu biszkopt jest bardzo delikatny czy ja zrobiłam cos nie tak?
OdpowiedzUsuńTak biszkopt będzie delikatny. Ważne że jak sprawdzimy patyczkiem - po wbiciu i wyjęciu patyczek będzie suchy 🙂
UsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuńCzy biszkopty czymś nasączamy czy same zmiękną?
OdpowiedzUsuńBiszkopt zmięknie sam :)
Usuń