Zupa buraczkowa z fasolą

 Zupa z burakami, marchewką, ziemniakami i fasolką - zwana też barszczem ukraińskim.
Ja lubię podawać ją z kleksem śmietany i świezym koperkiem.

 

Składniki:

1,5 l bulionu

4-5 ziemniaków,

duża marchewka,

średniej wielkości pietruszka, 

kawałek - około 80 g kapsty białej,

pół szklanki ugotowanej białej fasoli Jaś,

300 g ugotowanych buraków,

2 czubate łyżki śmietany,

koperek,

sól, pieprz 

 

Przygotowanie:

Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy.

Wszystkie powyższe warzywa dodajemy do bulionu i gotujemy do miękkości.

Pod koniec dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę (możemy użyć także tej z zalewy) oraz starte na grubych oczkach ugotowane buraki (jeśli mamy surowe to dodajemy je na początku wraz z pozostałymi warzywami). 

 Zabielamy śmietaną - odlewamy trochę zupy, którą mieszamy ze śmietaną a następnie dodajemy do całości.

Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem. 

Komentarze

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Sałatka z kurczakiem gyros