Zupa z burakami, marchewką, ziemniakami i fasolką - zwana też barszczem ukraińskim.
Ja lubię podawać ją z kleksem śmietany i świezym koperkiem.
Składniki:
1,5 l bulionu
4-5 ziemniaków,
duża marchewka,
średniej wielkości pietruszka,
kawałek - około 80 g kapsty białej,
pół szklanki ugotowanej białej fasoli Jaś,
300 g ugotowanych buraków,
2 czubate łyżki śmietany,
koperek,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy.
Wszystkie powyższe warzywa dodajemy do bulionu i gotujemy do miękkości.
Pod koniec dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę (możemy użyć także tej z zalewy) oraz starte na grubych oczkach ugotowane buraki (jeśli mamy surowe to dodajemy je na początku wraz z pozostałymi warzywami).
Zabielamy śmietaną - odlewamy trochę zupy, którą mieszamy ze śmietaną a następnie dodajemy do całości.
Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz