Jednogarnkowy obiad z kurczakiem, brokułem i porem w gęstym, pysznym, aksamitnym, śmietanowym sosie.
Składniki:
500 g filetu z kurczaka,
duży brokuł,
ok 10 cm kawałek pora,
200 g sera mascarpone,
200 ml śmietanki 30%,
50 g sera żółtego (u mnie Edam)
100 g wędzonego boczku w plastrach,
300 ml bulionu
pieprz,
łyżka suszonej bazylii,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
Boczek kroimy na małe kawałki. Podsmażamy na rumiano. Zdejmujemy z patelni.
Kurczaka kroimy w małą kostkę - podsmażamy na tłuszczu po boczku aż będzie lekko zarumieniony, zdejmujemy z patelni.
Różyczki brokuła kroimy na mniejsze części, wraz z porem pokrojonym w pół plastry przekładamy na patelnię, zalewamy bulionem, dusimy przez 8 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
Następnie dodajemy ser mascarpone, starty na małych oczkach ser żółty, śmietankę, bazylię oraz natkę pietruszki - mieszamy i gotujemy przez 2-3 minuty.
Przed podaniem podsypujemy boczkiem. Dekorujemy świeżą bazylią.
Chętnie skorzystam z przepisu. Prosto i smacznie. :)
OdpowiedzUsuń;) :)
UsuńDania jednogarnkowe to jest to. Chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam takie przepisy których przygotowanie nie zajmuje długiego czasu.
OdpowiedzUsuńja również lubię takie dania ;)
UsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuńTo danie wygląda na bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńTen przepis należy do moich ulubionych
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuń