Danie jednogarnkowe z kurczakiem i brokułem

 Jednogarnkowy obiad z kurczakiem, brokułem i porem w gęstym, pysznym, aksamitnym, śmietanowym sosie.


Składniki:

500 g filetu z kurczaka,

duży brokuł,

ok 10 cm kawałek pora,

200 g sera mascarpone,

200 ml śmietanki 30%,

50 g sera żółtego (u mnie Edam)

100 g wędzonego boczku w plastrach,

300 ml bulionu

pieprz,

łyżka suszonej bazylii,

łyżka posiekanej natki pietruszki,

świeża bazylia do dekoracji 


Przygotowanie:

Boczek kroimy na małe kawałki. Podsmażamy na rumiano. Zdejmujemy z patelni.
Kurczaka kroimy w małą kostkę - podsmażamy na tłuszczu po boczku aż będzie lekko zarumieniony, zdejmujemy z patelni.

Różyczki brokuła kroimy na mniejsze części, wraz z porem pokrojonym w pół plastry przekładamy na patelnię, zalewamy bulionem, dusimy przez 8 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
Następnie dodajemy ser mascarpone, starty na małych oczkach ser żółty, śmietankę, bazylię oraz natkę pietruszki - mieszamy i gotujemy przez 2-3 minuty.

Przed podaniem podsypujemy boczkiem. Dekorujemy świeżą bazylią.


Komentarze

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec