Szynka w sosie własnym

 Pyszna, krucha szynka duszona w sosie własnym. Prosty, łatwy w przygotowaniu obiad, który możemy podać np. z ziemniakami lub kaszą i zasmażanymi buraczkami.


Składniki:

1 kg mięsa z szynki,

1 cebula,

500 ml bulionu,

pół pęczku natki pietruszki,

słodka papryka w proszku,

1-2 łyżki oleju,

pieprz

łyżka mąki


Przygotowanie:

Mięso kroimy na około 1 cm plastry. Z obu stron posypujemy papryką w proszku i pieprzem. Obsmażamy partiami z obu stron na oleju, po około 2 minuty z każdej strony aż się lekko zarumieni.
Cebulę kroimy w dużą kostkę. Całe mięso wraz z cebulą zalewamy bulionem (na patelni, na której się podsmażało mięso), dodajemy posiekaną natkę pietruszki

Dusimy na małym ogniu przez 70 minut.
W około 20 ml zimnej wody rozrabiamy mąkę. Dodajemy do szynki lekko mieszając, gotujemy bez przykrycia jeszcze przez 5 minut.


Komentarze