Pyszna, krucha szynka duszona w sosie własnym. Prosty, łatwy w przygotowaniu obiad, który możemy podać np. z ziemniakami lub kaszą i zasmażanymi buraczkami.
Składniki:
1 kg mięsa z szynki,
1 cebula,
500 ml bulionu,
pół pęczku natki pietruszki,
słodka papryka w proszku,
1-2 łyżki oleju,
pieprz
łyżka mąki
Przygotowanie:
Mięso kroimy na około 1 cm plastry. Z obu stron posypujemy papryką w proszku i pieprzem. Obsmażamy partiami z obu stron na oleju, po około 2 minuty z każdej strony aż się lekko zarumieni.
Cebulę kroimy w dużą kostkę. Całe mięso wraz z cebulą zalewamy bulionem (na patelni, na której się podsmażało mięso), dodajemy posiekaną natkę pietruszki
Dusimy na małym ogniu przez 70 minut.
W około 20 ml zimnej wody rozrabiamy mąkę. Dodajemy do szynki lekko mieszając, gotujemy bez przykrycia jeszcze przez 5 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz