Zasmażane buraczki

 Buraczki zasmażane z cebulą i jabłkiem. To świetny dodatek na ciepło do mięs obiadowych. Smakują także podane na zimno.


Składniki:

500 g ugotowanych buraków,

średniej wielkości cebula,

duże jabłko,

sól, pieprz,

łyżeczka cukru,

łyżka masła,

woda,

łyżeczka soku z cytryny


Przygotowanie:

Ugotowane buraczki ścieramy na grubych oczkach.

Cebulę kroimy w małą kostkę, jabłko obieramy ze skóry ścieramy na grubych oczkach na tartce.
Podsmażamy na maśle 3-4 minuty. Dodajemy buraczki oraz około 30 ml wody. Smażymy pod przykryciem przez około 20 minut do miękkości buraczków co jakiś czas mieszając.
Pod koniec smażenia doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku.



Komentarze