Buraczki zasmażane z cebulą i jabłkiem. To świetny dodatek na ciepło do mięs obiadowych. Smakują także podane na zimno.
Składniki:
500 g ugotowanych buraków,
średniej wielkości cebula,
duże jabłko,
sól, pieprz,
łyżeczka cukru,
łyżka masła,
woda,
łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Ugotowane buraczki ścieramy na grubych oczkach.
Cebulę kroimy w małą kostkę, jabłko obieramy ze skóry ścieramy na grubych oczkach na tartce.
Podsmażamy na maśle 3-4 minuty. Dodajemy buraczki oraz około 30 ml wody. Smażymy pod przykryciem przez około 20 minut do miękkości buraczków co jakiś czas mieszając.
Pod koniec smażenia doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz