Pasztet jajeczny z pieczarkami

 Pyszny pasztet jajeczny z dużą ilością koperku i pieczarkami. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na świątecznym stole.



Składniki:

10 ugotowanych jajek,

4 surowe jajka,

300 g pieczarek,

60 g sera żółtego,

150 g pora (biała i jasnozielona część),

duży pęczek koperku,

sól, pieprz,

2 łyżki masła,

4 łyżki bułki tartej


Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na grubych oczkach, por kroimy w półplastry. Podsmażamy na maśle przez kilka minut co jakiś czas mieszając aż odparuje nadmiar wody.

Ugotowane jajka kroimy w kostkę, dodajemy pieczarki z porem, starty ser, posiekany koperek, dwie duże szczypty soli, pieprz, bułkę tartą oraz surowe jajka. Dokładanie mieszamy.

Przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 -55 minut. Studzimy.
Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby masa się dobrze ściągnęła.



Komentarze

  1. Uwielbiam takie domowe pasztety. Idealnie pasują na co dzień i święta. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie! Zawsze robiłam z mięsa, ale cieszę się, że znalazłam taki prosty przepis na jajeczny.
    Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Jest faktycznie łatwy w przygotowaniu i baaardzo smaczny 😁

      Usuń
  3. Super pomysł biorę się do roboty

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę zrobić

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie się piecze. Dałam prawie pół kg pieczarek i marchewkę gotowaną i wyszły dwie mniejsze keksowki. Pachnie pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł z marchewką 😁 smacznego 😊

      Usuń

Prześlij komentarz