Naleśniki kokosowe z malinami (bez mąki i cukru)

 Naleśniki na bazie jajek i sera mascarpone (moje ulubione ostatnio) z bitą śmietaną, z wiórkami kokosowymi i szybkim sosem malinowym.

Składniki:
na 6 sztuk

5 jajek,

150 g mascarpone,

łyżeczka masła,

20 g wiórków kokosowych

szczypta soli,


dodatki:
200 ml śmietany 30%,

175 g mascarpone,

50 g wiórków kokosowych,

20 g erytrytolu,

1 śmietan fix

200 g mrożonych malin


Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy miękkie masło, mascarpone, wiórki kokosowe, miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo do kakaowej masy i dokładnie, delikatnie mieszamy.

Smażymy jak zwykłe naleśniki, ale na średnim ogniu i bardzo mocno rozgrzanej patelni.

Nadzienie: zimną śmietanę ubijamy na wysokich obrotach przez 2-3 minuty, dodajemy erytrytol oraz mascarpone i ubijamy aż masa będzie sztywniejsza (można dodać także śmietan fix, aby konsystencja była bardziej stabilna). Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.

Do rondelka przekładamy mrożone maliny. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając do chwili, gdy zaczną się gotować i będą rozdrobnione.

Na każdego naleśnika nakładamy po porcji bitej śmietany - zwijamy w rulon lub składamy w kopertę.

Polewamy ciepłymi malinami, posypujemy wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.

 


Komentarze

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec