Przejdź do głównej zawartości

Salsa pomidorowa

Szybki dodatek do ryby, karkówki, kurczaka, na kanapkę, na grilla...




Składniki:
3 duże pomidory
cebula czerwona
2 ząbki czosnku
3 łyżki świeżej posiekanej kolendry
sok z połowy limonki
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w małą kostkę.
Cebulę również kroimy w drobną kostkę, czosnek przecieramy przez praskę.
Dodajemy do pomidorów wraz z kolendrą, sokiem z limonki, solą oraz pieprzem.
Mieszamy.



Komentarze

  1. Proste i pyszne. Zapraszam Cię kochana do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, zdrowo i kolorowo :) super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki. Bardzo lubię takie pełne witamin dodatki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne

Mini ptysie z krem budyniowym

Pyszne małe słodkości. Najlepsze są takie na raz. Nie są ani trudne i czasochłonne w przygotowaniu.



Składniki:
(na około 35-45 sztuk)

ciasto:
125 g masła
1   1/4 szklanki wody
1   1/4 szklanki mąki
4 jajka
szczypta soli
łyżka cukru

krem
ok 600ml mleka
2 budynie waniliowe
200 g masła
5 łyżek cukru

dodatkowo:
cukier puder do posypania


Przygotowanie:
Wodę podgrzewamy wraz z masłem, solą i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy - najlepiej drewnianą łyżką. Wstawiamy ponownie na ogień i mieszając gotujemy przez około 2 minuty.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie stopniowo dodajemy jajka i mieszamy.
Wykładamy za pomocą szprycy lub małą łyżeczka na papier do pieczenia na blachę  - zachowując odstępy gdyż ciasto urośnie.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut.

W tym czasie przygotowujemy krem. Budynie rozpuszczamy w mleku, dodajemy cukier. Zagotowujemy. Zestawiamy z ognia - mieszamy co chwilę, żeby nie zrobił nam się kożu…

3bit bez pieczenia

Składniki
(na dużą blachę):
4 opakowania herbatników po 150g,
masa kajmakowa krówka 510 g,
2 budynie waniliowe z dodatkiem wanilii,
700 ml mleka
3 łyżki cukru,
220 g masła ,
500 g śmietany 36%,
Śnieżka do bitej śmietany,
100g gorzkiej czekolady.


Przygotowanie:

Budynie rozpuszczamy w 200 ml mleka. Pozostałą część zagotowujemy. Dodajemy budyń, cukier i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Dodajemy stopniowo miękkie masło i miksujemy.

Na dno dużej blachy wykładamy 1 warstwę herbatników.
Na nią wykładamy masę kajmakową i kolejną warstwę herbatników.
Na nich układamy masę budyniową, którą posypujemy pozostałymi rozkruszonymi herbatnikami.

Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem Śnieżki.
Wykładamy na pokruszone herbatniki.

Czekoladę ścieramy na tartce. Posypujemy całe ciasto.
Wstawiamy do lodówki na noc.

Malinowa góra lodowa

Ciasto o nazwie Góra Lodowa krąży od jakiegoś czasu w internecie.
Ciasto jest ogólnie pysznie, ale też bardzo słodkie.
Postanowiłam nieco przełamać to kwaskowatymi malinami i nasączeniem ciasta sokiem z cytryny.
Wyszło SUPER! 



Składniki:

biszkopt:
5 jajek,
szklanka mąki,
szklanka cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao
szczypta soli

krem I:
2 opakowania kremu Karpatka,
mleko ok 800 ml,

krem II:
250 g KASI,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki wody,
2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki,
2 łyżki kakao,
paczka biszkoptów okrągłych

do nasączenia:
Sok z dużej cytryny + ok 150 ml wody

dodatkowo:
ok 300 g malin,
2 galaretki malinowe

Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy wraz ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, cukier, zmniejszamy obroty cały czas miksując. Dodajemy mąkę i kakao,miksujemy dopołączenia się składników. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 35 minut.
Biszkopt studzimy, a po wystudzeniu przekrawam na dwa blaty.

Gal…

Gulasz z grzybami i śliwkami

Aromatyczny gulasz pachnący ziołami, grzybami, lekko słodki przez dodatek suszonych śliwek - staje się moim faworytem wśród dań jednogarnkowych.



Składniki:
1 kg mięsa z szynki,
ok 4 łyżek suszonych grzybów,
10-12 sztuk suszonych śliwek,
duża cebula,
łyżka majeranku,
łyżka tymianku,
3 liście laurowe,
4-5 ziarenek ziela angielskiego,
kilka ziaren pieprzu czarnego,
łyżka masła,
sól,
łyżka mąki

Przygotowanie:

Grzyby moczymy w szklance wody. Kroimy na mniejsze kawałki - w paski.
Mięso oczyszczamy z błon i tłuszczu. Kroimy w większą kostkę.
Podsmażamy na łyżce masła w garnku.
Zalewamy ok 1,25 litra wody, dodajemy przyprawy (majeranek, tymianek, ziele, liść laurowy, pieprz) oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
Gotujemy na średnim ogniu przez ok godzinę.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przekrojone na pół śliwki.
Gotujemy jeszcze przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy do smaku solą.
Na koniec zaprawiamy łyżką mąki rozrobioną w małej ilości zimnej wo…

Schab w sosie majonezowo - ketchupowym

Przepis ten podbił serca i podniebienia wszystkich znajomych. Dzięki temu, że jest nieskomplikowany może go przyrządzić każdy i za każdym razem wyjdzie niezwykle smaczny!

Schab jest bardzo kruchy, mięciutki i rozpływa się w ustach. Dzięki cebuli lekko słodkawy. Najlepiej podawać go z kluskami śląskimi lub pyzami.




*przepis od mamy koleżanki
Składniki:
(na około 15 sztuk):

1 kg schabu,
600 g cebuli,
6 łyżek majonezu,
6 łyżeczek ketchupu,
około 40-50 g przyprawy gyros,
szczypta pieprzu i soli
łyżka masła

Przygotowanie:
Schab obkrawamy z tłustych kawałków.
Kroimy na około 1 cm plastry.
Lekko rozklepujemy i posypujemy z każdej strony przyprawą gyros.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę. Podsmażamy lekko na maśle, aż nam się zeszkli ze szczyptą soli i pieprzu.
Ketchup mieszamy razem z majonezem i cebulą.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy trochę sosu, a niego kotlety i tak na przemian - kończąc na sosie.
Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200 stopni…

Zapiekane naleśniki z serem (na słodko)

Pyszne naleśniki z serem, rodzynkami w rumie, zapiekane pod budyniem śmietankowym. Są obłędne!



Składniki:
na naleśniki:
500 ml mleka,
2 szklanki mąki,
2 łyżki cukru,
jajko,
szczypta soli

na farsz:
500 g sera półtłustego,
3 łyżki cukru,
200 ml jogurtu naturalnego,
1 łyżka przyprawy do sernika,
100 g rodzynek,
3 kieliszki rumu,

dodatkowo:
500 ml mleka,
budyń śmietankowy,
łyżeczka cukru

Przygotowanie:
Składniki na na ciasto naleśnikowe mieszamy razem. Smażymy na rumiany kolor z obu stron.

Rodzynki moczymy w rumie min. 30 minut.

Do sera dodajemy jogurt, cukier, przyprawę do sernika, odsaczone rodzynki. Mieszamy.

Na naleśniki nakładamy ser i składamy w kopertę. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Zalewamy nim naleśniki.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni i ustawionego na termoobieg piekarnika na około 10 minut.

Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.