Przejdź do głównej zawartości

Salsa pomidorowa

Szybki dodatek do ryby, karkówki, kurczaka, na kanapkę, na grilla...




Składniki:
3 duże pomidory
cebula czerwona
2 ząbki czosnku
3 łyżki świeżej posiekanej kolendry
sok z połowy limonki
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w małą kostkę.
Cebulę również kroimy w drobną kostkę, czosnek przecieramy przez praskę.
Dodajemy do pomidorów wraz z kolendrą, sokiem z limonki, solą oraz pieprzem.
Mieszamy.



Komentarze

  1. Proste i pyszne. Zapraszam Cię kochana do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, zdrowo i kolorowo :) super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki. Bardzo lubię takie pełne witamin dodatki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne

Ciasto czekoladowe FIT z fasoli

Ciasto bez mąki i cukru? Czy to w ogóle możliwe?  Oczywiście, że TAK!

Zachwyca smakiem oraz intensywnym kakaowym kolorem.
Jeśli ktoś jeszcze nie wierzy, że z fasoli można zrobić ciasto - niech spróbuje tego poniżej, a nie będzie żałował!



Składniki:
(na małą keksówkę)
2 puszki fasoli czerwonej
2 średniej wielkości banany(średnio dojrzałe)
4 łyżki kakao
4 jajka
3 łyżki miodu
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
3 łyżki oleju

Przygotowanie:
Fasolę bardzo dokładnie płuczemy na sitku.
Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60-65 minut.

Malinowa góra lodowa

Ciasto o nazwie Góra Lodowa krąży od jakiegoś czasu w internecie.
Ciasto jest ogólnie pysznie, ale też bardzo słodkie.
Postanowiłam nieco przełamać to kwaskowatymi malinami i nasączeniem ciasta sokiem z cytryny.
Wyszło SUPER! 



Składniki:

biszkopt:
5 jajek,
szklanka mąki,
szklanka cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao
szczypta soli

krem I:
2 opakowania kremu Karpatka,
mleko ok 800 ml,

krem II:
250 g KASI,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki wody,
2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki,
2 łyżki kakao,
paczka biszkoptów okrągłych

do nasączenia:
Sok z dużej cytryny + ok 150 ml wody

dodatkowo:
ok 300 g malin,
2 galaretki malinowe

Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy wraz ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, cukier, zmniejszamy obroty cały czas miksując. Dodajemy mąkę i kakao,miksujemy dopołączenia się składników. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 35 minut.
Biszkopt studzimy, a po wystudzeniu przekrawam na dwa blaty.

Gal…

Zapiekane naleśniki z serem (na słodko)

Pyszne naleśniki z serem, rodzynkami w rumie, zapiekane pod budyniem śmietankowym. Są obłędne!



Składniki:
na naleśniki:
500 ml mleka,
2 szklanki mąki,
2 łyżki cukru,
jajko,
szczypta soli

na farsz:
500 g sera półtłustego,
3 łyżki cukru,
200 ml jogurtu naturalnego,
1 łyżka przyprawy do sernika,
100 g rodzynek,
3 kieliszki rumu,

dodatkowo:
500 ml mleka,
budyń śmietankowy,
łyżeczka cukru

Przygotowanie:
Składniki na na ciasto naleśnikowe mieszamy razem. Smażymy na rumiany kolor z obu stron.

Rodzynki moczymy w rumie min. 30 minut.

Do sera dodajemy jogurt, cukier, przyprawę do sernika, odsaczone rodzynki. Mieszamy.

Na naleśniki nakładamy ser i składamy w kopertę. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Zalewamy nim naleśniki.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni i ustawionego na termoobieg piekarnika na około 10 minut.

Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.




Zupa krupnik

Po weekendowym rosole, zostało mi trochę wywaru, mięsa i warzyw.
Aby nic się nie zmarnowało postanowiłam zrobić krupnik.

Składniki:
wywar mięsno - warzywny,
2 marchewki,
pietruszka,
kawałek selera,
7 ziemniaków
150g kaszy jęczmiennej perlistej,
kawałek kurczaka (np.udko)
nać selera i pietruszki,
sól, pieprz.

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy ok 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy.
W rosole gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy będą już prawie miękkie, dodajemy startą na grubych oczkach marchew, pietruszkę, seler, podzielone na małe kawałki ugotowane udko z kurczaka i kaszę. Gotujemy jeszcze około 5-7minut.
Doprawiamy solą, pieprzem, a na koniec wrzucamy posiekaną nać pietruszki i selera.


Smacznego!


Różowe naleśniki na wytrawnie

Naleśniki z sokiem buraczkowym, faszerowane pikantnym serem, szynką, delikatnym ogórkiem i natką pietruszki. Na drugie śniadanie, jako przekąska, a krojąc na 2 cm kawałki jako przystawka na imprezy!

Składniki:

na naleśniki:
ok 50 ml soku z buraków,
szklanka mleka,
ok 200 g mąki,
jajko,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki cukry,
3 łyżki oleju,

na farsz:
5-6 plasterków szynki np. konserwowej,
2 op. serka śmietankowego kanapkowego,
3 łyżki gęstej śmietany 18%,
duży pęczek pietruszki (lub dwa małe),
mieszanka ognistych przypraw (lub chili w proszku),
1/2 ogórka zielonego

Przygotowanie:
Składniki na naleśniki mieszamy razem - mąkę dodajemy stopniowo cały czas mieszając za pomocą trzepaczki.
Smażymy na rozgrzanej patelni.

Do serka śmietankowego dodajemy śmietanę oraz przyprawę. Mieszamy.
Ogórka obieramy i kroimy w paski.
Natkę pietruszki dzielimy na mniejsze gałązki (obcinając grubsze łodygi)

Na naleśniku rozsmarowujemy serem, układamy plasterek szynki, pokrojoneg…

Przekąski i sałatki Sylwestrowe - PRZEPISY